Légvezetékes csatlakozás - földkábeles csatlakozás előnyei, hátrányai

Ha új lakásba vagy házba költözünk, esetleg a régit szeretnénk felújítani át kell gondolnunk a villamosenergia-ellátással kapcsolatos tennivalókat.

Vegyük sorra, hogy az áramellátással és a szereléssel kapcsolatban milyen lehetőségek közül választhatunk és milyen döntéseket kell meghoznunk.

Légkábel vagy földkábel?

Ha már eldöntöttük, hogy milyen fázisszámú és fázisonként hány amperes csatlakozást igényelünk, forduljunk elosztói engedélyesünkhöz! A csatlakozás feltételeit a szolgáltató határozza meg. Ezt követően választhatjuk ki a csatlakozóvezetékek fajtáját. Megvizsgáljuk előnyeit, hátrányait.

Légvezetékes csatlakozás előnyei, hátránya

Légvezetékes csatlakozás esetén két vagy négy szál fekete, összesodrott,szigetelt szabadvezeték biztosítja az ellátást.

Előnyei:

Hátránya:

Földkábeles csatlakozás előnyei, hátránya

Előnyei:

Hátránya:

Teendők:

A célszerű nyomvonalról és a létesítési szabványelőírásokról részletes tájékoztatást a szolgálatátójától kaphat.

Egy fázis vagy három fázis

A megfelelő fázisú csatakozást fogyasztási szokásaink ismeretében válasszuk ki!
Fontos tudni, hogy a lakossági felhasználók számára elérhető kisfeszültségű villamos hálózat mindenhol háromfázisú. Így a három fázis szinte minden csatlakozási pontnál rendelkezésünkre áll.

Egyfázisú csatlakozás

Az egyfázisú csatlakozás általában bőven elegendő a szokásos készülékek (világítás, porszívó, mosógép, mikrohullámú sütő, szórakoztató elektronika és egyebek) ellátásához. Az alapellátásnak megfelelő csatlakozási áramerősség-érték: 1 x 32A (amper). Egyfázisú csatlakozás legfeljebb 40A-ig létesíthető.

Háromfázisú csatlakozás

Ha 40A feletti áramellátásra van szükségünk, ha háromfázisú berendezést vagy nagyobb teljesítményű - fázisonként elosztható - gépet, például villamos tűzhelyet használunk, mindenképpen háromfázisú csatlakozásra lesz szükségünk.

Milyen esetekben kell hálózatfejlesztési hozzájárulást fizetnünk?

A jelenlegi szabályok szerint 32A csatlakozási áramerősség-érték felett kell hálózatfejlesztési hozzájárulást fizetni. Ha tehát 1 x 32A-es, vagy három fázis esetén 3 x 10A-es csatlakozást veszünk igénybe, nem kell hálózatfejlesztési hozzájárulást fizetnünk.
A hálózatfejlesztési hozzájárulás mértéke meglévő hálózat esetén: 3600 Ft/Amper+ÁFA *

Mekkora teljesítményre van szükség?

Még a villamos szerelések előtt gondoljuk át és beszéljük meg a tervezővel/szerelővel,hogy a lakásban milyen villamos árammal működő berendezések kapnak majd helyet.


1. Írjuk össze az összes meglévő, tervezett vagy elképzelhető berendezésünket, és becsüljük meg, hogy melyek működhetnek majd egyszerre (azaz mennyi lesz az egyidejű teljesítmény).


2. Okos tervezéssel spórolhatunk! Építtessünk ki külön áramköröket azoknak az eszközöknek, amelyeket külön mért, "vezérelt" árammal (köznyelven éjszakai árammal) szeretnénk üzemeltetni (pl.: hőtárolós fűtés, hőszivattyús fűtés, bojler stb.)!

A vezérelt tarifa kedvezőbb, mint a nappali tarifa, így jelentős megtakarítást érhetünk el!

Bízzuk a tervezést és a kivitelezést megbízható szakemberre

Otthonunk villanyszerelésének költségei a ház, vagy a lakás értékének mindössze néhány százalékát teszik ki. Természetesen azt szeretnénk, hogy a kiépített rendszer évtizedekig biztonságosan szolgálja igényeinket. Ezért bízzuk a tervezést és a kivitelezést megbízható szakemberre, és ragaszkodjunk a biztonságos, jó minőségű anyagokhoz is! Így csak egyszer kell költenünk.

Kit bízzunk meg a szereléssel?

Csak megbízható szakembert!
Akár új családi házról, akár bővítésről vagy felújításról van szó, a szerelést csak erősáramú villamos kivitelezésre jogosult szakember végezheti.

Válasszon miket


Várjuk a hívását.


    Név:
  • Kövics László


  • Web:
  • villanyszerelo.net


  • Email:
    Tel:
  • +36 70 331 8963


A megbízható villanyszerelő

Számítunk önre, ön is számíthat ránk.